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To: County Affairs

MISSISSIPPI LEGISLATURE REGULAR SESSION 2001

By: Representative Bowles

HOUSE BILL NO. 48

AN ACT TO AMEND SECTION 19-2-5, MISSISSIPPI CODE OF 1972, TO1
PROVIDE THAT IN THE NOVEMBER 2003 GENERAL ELECTION AN ELECTION2
SHALL BE HELD IN EACH COUNTY OF THE STATE WHICH IS REQUIRED TO3
OPERATE ON A COUNTYWIDE SYSTEM OF ROAD ADMINISTRATION ON THE4
QUESTION OF WHETHER TO RETURN TO THE BEAT SYSTEM OF COUNTY5
GOVERNMENT; TO REVISE THE FORM OF THE QUESTION TO APPEAR ON THE6
BALLOT IN ELECTIONS TO DETERMINE WHETHER A COUNTY THAT OPERATES ON7
THE COUNTYWIDE SYSTEM OF ROAD ADMINISTRATION WISHES TO RETURN TO8
THE BEAT SYSTEM OF COUNTY GOVERNMENT; AND FOR RELATED PURPOSES.9

BE IT ENACTED BY THE LEGISLATURE OF THE STATE OF MISSISSIPPI:10

SECTION 1. Section 19-2-5, Mississippi Code of 1972, is11

amended as follows:12

19-2-5. (1) (a) In the general election held on the first13

Tuesday after the first Monday of November 1988, an election on14

the question of operation of the county on a countywide system of15

road administration shall be held in each county of the state.16

The ballot in such election shall have printed thereon the17

question "Do you want to require the county to operate under the18

countywide system of road administration?" followed thereafter, on19

separate lines, with the word "YES" and the word "NO" and with20

appropriate boxes adjacent thereto in which the voters may21

indicate their preference.22

(b) The results of the elections held on the first23

Tuesday after the first Monday of November 1988 concerning the24

question of operation of the county on a countywide system of road25

administration as set out in paragraph (a) of this26

subsection * * * shall be forwarded by each county circuit clerk27

to the Secretary of State, within fifteen (15) days of such28

election. The Secretary of State shall certify these election29

results after paragraph (a) of this subsection * * * has been30
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precleared under Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, as31

amended and extended.32

(c) If a majority of the qualified electors33

participating in the election under paragraph (a) of this34

subsection * * * vote in favor of requiring the county to operate35

under the countywide system of road administration, the county36

shall not be exempt from and shall be subject to the provisions of37

Section 19-2-3 and all other provisions of law requiring counties38

to operate under the countywide system of road administration39

beginning October 1, 1989. If, on the other hand, a majority of40

the qualified electors participating in the election vote against41

requiring the county to operate under the countywide system of42

road administration, the county shall be exempt from the43

provisions of Section 19-2-3 and all other provisions of law44

requiring counties to operate under the countywide system of road45

administration beginning October 1, 1989, and the board of46

supervisors of that county may construct and maintain the county47

roads and bridges on a road district or beat system in accordance48

with any applicable provisions of general law or may, in its49

discretion and at any time, by resolution duly adopted and entered50

on its minutes, require the county to operate on the countywide51

system of road administration in accordance with Section 19-2-3.52

(d) If in any election held in a county under paragraph53

(a) of this subsection * * * a majority of the qualified electors54

participating in the election vote against requiring the county to55

operate under the countywide system of road administration, then56

an election on such question may again be held at the November57

general election in 1990 or at a regularly scheduled November58

general election in any year thereafter, in any such county in59

which the board of supervisors has not adopted a resolution as60

provided in paragraph (c) of this subsection * * * and put into61

operation the countywide system of road administration in62

accordance with Section 19-2-3, upon a petition filed with the63
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board of supervisors and signed by at least fifteen percent (15%)64

or one thousand five hundred (1,500) of the qualified electors of65

that county, whichever is the lesser, asking for an election to66

determine whether to require the county to operate under the67

countywide system of road administration. Upon such petition68

being filed the board of supervisors shall order an election to be69

held on the question at the next November general election more70

than sixty (60) days from the filing of the petition. Nothing in71

this subsection shall authorize or permit the calling or holding72

of any such election in a county more often than once every two73

(2) years. The question to be presented to the electors at such74

election shall be in the same manner and form as provided in75

paragraph (a) of this subsection * * *. If a majority of the76

qualified electors participating in any such election vote in77

favor of requiring the county to operate under the countywide78

system of road administration, then beginning October 1 of the79

next year following such election, the county shall not be exempt80

from and shall be subject to the provisions of Section 19-2-3 and81

all other provisions of law requiring counties to operate under82

the countywide system of road administration. If, on the other83

hand, a majority of the qualified electors participating in any84

such election vote against requiring the county to operate under85

the countywide system of road administration, the county shall be86

exempt from the provisions of Section 19-2-3 and all other87

provisions of law requiring counties to operate under the88

countywide system of road administration, and the board of89

supervisors of that county may construct and maintain the county90

roads and bridges on a road district basis, a beat system or any91

other system authorized by any applicable provisions of general92

law, or may, in its discretion and at any time, by resolution duly93

adopted and entered on its minutes, require the county to operate94

under the countywide system of road administration in accordance95

with Section 19-2-3.96
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(2) (a) In the general election held on the first Tuesday97

after the first Monday of November 2003, an election shall be held98

in each county of the state that is required to operate on a99

countywide system of road administration on the question of100

whether the county wishes to return to the beat system of county101

government. The ballot in such election shall have printed102

thereon the question "Do you want to return to the beat system of103

county government?" followed thereafter, on separate lines, with104

the word "YES" and the word "NO" and with appropriate boxes105

adjacent thereto in which the voters may indicate their106

preference.107

(b) The results of the elections held on the first108

Tuesday after the first Monday of November 2003 concerning the109

question of returning to the beat system of county government as110

set out in paragraph (a) of this subsection shall be forwarded by111

the circuit clerk of such counties to the Secretary of State,112

within fifteen (15) days of the election, and the Secretary of113

State shall certify these election results.114

(c) If a majority of the qualified electors115

participating in the election under paragraph (a) of this116

subsection vote against returning to the beat system of county117

government, then the county shall not be exempt from and shall118

continue to be subject to the provisions of Section 19-2-3 and all119

other provisions of law requiring counties to operate under the120

countywide system of road administration. If, on the other hand,121

a majority of the qualified electors participating in the election122

vote in favor of returning to the county beat system of county123

government, then the county shall be exempt from the provisions of124

Section 19-2-3 and all other provisions of law requiring counties125

to operate under the countywide system of road administration126

beginning October 1, 2004, and the board of supervisors of that127

county may construct and maintain the county roads and bridges on128

a road district or beat system in accordance with any applicable129
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provisions of general law or may, in its discretion and at any130

time, by resolution duly adopted and entered on its minutes,131

require the county to operate on the countywide system of road132

administration in accordance with Section 19-2-3.133

(d) If in any election held in a county under paragraph134

(a) of this subsection a majority of the qualified electors135

participating in the election vote for returning to the beat136

system of county government, then an election on such question may137

again be held at the November general election in 2005 or at a138

regularly scheduled November general election in any year139

thereafter, in any such county in which the board of supervisors140

has not adopted a resolution as provided in paragraph (c) of this141

subsection and put into operation the countywide system of road142

administration in accordance with Section 19-2-3, upon a petition143

filed with the board of supervisors and signed by at least fifteen144

percent (15%) or one thousand five hundred (1,500) of the145

qualified electors of that county, whichever is the lesser, asking146

for an election to determine whether to require the county to147

operate under the countywide system of road administration. Upon148

such petition being filed the board of supervisors shall order an149

election to be held on the question at the next November general150

election more than sixty (60) days from the filing of the151

petition. Nothing in this subsection shall authorize or permit152

the calling or holding of any such election in a county more often153

than once every two (2) years. The ballot in such election shall154

have printed thereon the question "Do you want to require the155

county to operate under the countywide system of road156

administration?" followed thereafter, on separate lines, with the157

word "YES" and the word "NO" and with appropriate boxes adjacent158

thereto in which the voters may indicate their preference. If a159

majority of the qualified electors participating in any such160

election vote in favor of requiring the county to operate under161

the countywide system of road administration, then beginning162
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October 1 of the next year following such election, the county163

shall not be exempt from and shall be subject to the provisions of164

Section 19-2-3 and all other provisions of law requiring counties165

to operate under the countywide system of road administration.166

If, on the other hand, a majority of the qualified electors167

participating in any such election vote against requiring the168

county to operate under the countywide system of road169

administration, the county shall be exempt from the provisions of170

Section 19-2-3 and all other provisions of law requiring counties171

to operate under the countywide system of road administration, and172

the board of supervisors of that county may continue to construct173

and maintain the county roads and bridges on a road district174

basis, a beat system or any other system authorized by any175

applicable provisions of general law, or may, in its discretion176

and at any time, by resolution duly adopted and entered on its177

minutes, require the county to operate under the countywide system178

of road administration in accordance with Section 19-2-3.179

(3) Once a county begins to operate under the countywide180

system of road administration in accordance with Section 19-2-3,181

whether as a result of an election held under this section or as a182

result of a resolution adopted by the board of supervisors as183

provided in under this section, then an election on such question184

may again be held in any such county * * * at a regularly185

scheduled November general election in any year during which186

members of the boards of supervisors and state officials are187

elected, upon a petition filed with the board of supervisors and188

signed by at least fifteen percent (15%) or one thousand five189

hundred (1,500) of the qualified electors of that county,190

whichever is the lesser, asking for an election to determine191

whether to require the county to continue to operate under the192

countywide system of road administration. The question to be193

presented to the electors at such election shall be "Do you want194

to return to the beat system of county government?" If a majority195
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ST: County unit; provide for election in
counties operating under.

of the qualified electors participating in any such election vote196

against returning to the beat system of county government, then197

the county shall not be exempt from and shall continue to be198

subject to the provisions of Section 19-2-3 and all other199

provisions of law requiring counties to operate under the200

countywide system of road administration. If, on the other hand,201

a majority of the qualified electors participating in any such202

election vote for returning to the beat system of county203

government, then beginning October 1 of the next year following204

such election, the county shall be exempt from the provisions of205

Section 19-2-3 and all other provisions of law requiring counties206

to operate under the countywide system of road administration, and207

the board of supervisors of that county may construct and maintain208

the county roads and bridges on a road district basis, a beat209

system or any other system authorized by any applicable provisions210

of general law, or may, in its discretion and at any time, by211

resolution duly adopted and entered on its minutes, require the212

county to operate under the countywide system of road213

administration in accordance with Section 19-2-3.214

SECTION 2. The Attorney General of the State of Mississippi215

shall submit this act, immediately upon approval by the Governor,216

or upon approval by the Legislature subsequent to a veto, to the217

Attorney General of the United States or to the United States218

District Court for the District of Columbia in accordance with the219

provisions of the Voting Rights Act of 1965, as amended and220

extended.221

SECTION 3. This act shall take effect and be in force from222

and after the date it is effectuated under Section 5 of the Voting223

Rights Act of 1965, as amended and extended.224


